• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

FORŢĂ ŞI TENACITATE PE CÂMPUL DE LUPTĂ
Joi, 16/11/2017

Autor: Sg.maj.Volintiru CATALIN

                                           FORŢĂ ŞI TENACITATE PE CÂMPUL DE LUPTĂ

         În ziua de 13.11.2017, pe o frumoasă zi de toamnă, Batalionul 1 Instrucţie ,,OLT”, printr-o festivitate ostăşească, prima din viaţa ca zonă a noilor cursanţi, a purces la deschiderea unei noi serii de instrucţie, a XXVIII de când unitatea are ca misiune principală instruirea soldaţilor şi a XXIII de când instruim soldaţi profesionişti.
       Numele noii serii este ales sugestiv, FORŢĂ ŞI TENACITATE:
      FORŢĂ - în amintirea forţei morale şi militare care, acum 101 de ani a realizat marile victorii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz înfrângând cea mai puternică maşină de război a vremii care era armata germană;
      FORŢĂ de care şi azi trebuie să dea dovadă noii cursanţi pentru a se putea pregăti la nivelul cerinţelor batalionului nostru dar şi a conceptului modern de purtare a războiului.
     TENACITATE – în amintirea capacităţii de rezistenţă a armatei române (şi, prin ea, a statului român) după ce armatele aliate ruseşti au încheiat armistiţiul cu inamicul lăsând astfel armata română singură în faţa armatelor Puterilor Centrale ce înconjuraseră teritoriul naţional precum şi a ducerii războiului pentru integritatea Neamului; - în aceste condiţii, la cererea de ajutor transmisă de liderii românilor basarabeni, armata noastră, pe lângă apărarea Moldovei dintre munţi şi Prut, teritoriu rămas neocupat de inamic, a intervenit în Basarabia istorică, izgonind până la sfârşitul lunii martie 1918 trupele bolşevice şi asigurînd astfel condiţiile unirii libere a Basarabiei cu Regatul României la 28 martie 1918;       
       TENACITATE de care trebuie să dea dovadă şi noii noştri cursanţi atunci când pretenţiile unei instruiri superioare nu sunt puţine şi astfel, cerinţele sunt mari. Seria actuală se va instrui cu tenacitate într-o perioadă calendaristică de iarnă, cu greutăţile de rigoare, pe care le va depăşi, prin forţa oamenilor bine pregătiţi şi puterea voinţei.
          Până la această dată de începere a modulului instruirii individuale de bază, noii cursanţi au executat etapa administrativă care a cuprins activităţi specifice primirii şi instalării în unitate, acomodarea la specificul vieţii militare, urmărindu-se îndeplinirea următoarelor obiective: luarea în evidenţă şi actualizarea datelor personale, semnarea angajamentelor pentru efectuarea programului de instruire iniţială, repartizarea pe subunităţile constituite, echiparea, distribuirea armamentului şi a echipamentelor de instruire, instruirea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi apărării împotriva incendiilor, prezentarea unităţii şi a cadrelor militare cu funcţii de răspundere şi a drapelului, precum şi demonstrarea capacităţii tehnico – tactice şi de luptă a armamentului individual, prin desfăşurarea unei şedinţe practice de prezentare şi tragere demonstrativă în Poligonul de tragere Redea.
          La festivitatea deschiderii noii Serii de instrucţie am avut onoarea de a-i avea ca invitaţi pe dl. Locotenent - colonel Ştefan Câmpean - Comandantul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte , dl. Prof. Silviu Neacşu - Prefectul Judeţului Olt, dl. dr. Liviu Radu - Primarul Municipiului Caracal, foşti comandanţi ai batalionului, cadre militare în retragere şi rezervă, comandanţi ai altor unităţi din garnizoană, reprezentanţi ai unităţilor M.Ap.N. şi M.A.I., cadre militare în activitate, invitaţi din unităţile publice locale, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ din Caracal, rude şi părinţi ai cursanţilor.
         În alocuţiunea sa, Comandantul Batalionului 1 Instrucţie „OLT” - dl. Locotenent-colonel Marius - Cătălin Bumbac, a prezentat vechimea şi blazonul în istorie al unităţii, starea de lucru precum şi avantajele pe care pe care le au cursanţii noştri (spaţii de cazare moderne, hrană şi servicii de înaltă calitate şi, mai ales, un corp de instructori cu experienţă).
        Dl. dr Liviu Radu - Primarul Municipiului Caracal, a transmis noilor recruţi toate urările de bine în realizarea scopului lor, arătând, prin aceasta că şi domnia sa – ca fost militar ce şi-a satisfăcut stagiul în garnizoana Caracal - are ca ,,primă dragoste” rămasă definitiv în sufletul domniei sale şi viaţa militară.
       Dl. Locotenent-colonel Ştefan Câmpean - Comandantul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte a transmis în cuvântarea domniei sale mesajul Comandantului Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă şi a structurii pe care domnia sa o comandă.
       Defilarea impecabilă a întregii unităţi condusă de Comandantul Batalionului 1 Instrucţie „OLT”, dl. Locotenent-colonel Bumbac Marius, a arătat că, încă de la primul contact cu viaţa militară, noii cursanţi şi-au însuşit temeinic deprinderile şi … paşii bine măsuraţi pe care îi au de făcut în cariera militară.
       Tinerii cursanţi preiau ştafeta FORŢEI ŞI TENACITĂŢII de la prima serie de soldaţi-rezervişti voluntari care şi-au încehiat stagiul de pregătire în unitatea noastră vineri, 10.11.2017. Reprezentanţii media (locală şi ai Trustului de Presă al Armatei) au consemnat şi transmis mai departe această festivitate cu mesajul noilor cursanţi: VICTORIA ÎNCEPE DE AICI şi se realizează prin FORŢĂ ŞI TENACITATE.
       A consemnat plt.adj.pr. Hoffer Sorin, Batalionul 1 Instrucţie „OLT”.