• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

Certificarea cursanţilor la 40 grade Celsius...
Vineri, 30/06/2017

Autor: Sg.maj.Volintiru CATALIN

     Pentru cursanţii Seriei “Refacerea Forţei” finalul fierbinte al lunii iunie nu a adus numai cireşe coapte adunate cu spor de copii deveniţi în urmă cu  patru luni cursanţi din pomii voinici care străjuiesc de câteva decenii micile bucurii în cazarma Batalionului 1 Instrucţie „OLT”, dar şi punerea în faţa unui fapt împlinit: evaluarea finală cu toate examenele pe care le presupune, notarea, acordarea diplomelor de studii şi de merit celor evidenţiaţi.

    Toate acestea au fost făcute în mod responsabil, de către Comisia de examinare care nu a ţinut cont că ultima săptămână a lunii iunie -cea a bilanţului final al pregătirii unei forţe refăcute în toată plenitudinea sa, teoretică, fizică şi psihică- a venit cu călduri de miez de cuptor, temperaturile ridicate parcă blocând firul termometrului pe limita de cod roşu, în dreptul cifrei de +40 o Celsius.

    Cu toate acestea, nimănui nu i-a fost teamă de temperaturile ridicate care ar fi indispus încă de la ora cafelei matinale pe orice birocrat căruia sistemul de climatizare îi mângâie elegant pofta de muncă a zilei respective, începută de la ceasurile 09.00…. Doar, pentru soldatii profesionişti, toate indispoziţiile pe care majoritatea le numeşte cu snobismul de rigoare “disconfort”, fac parte intr-o lecţie pe care aceştia au depăşit-o în cadenţă încă din primele zile de instrucţie: nu a contat prea mult frigul, ploaia sau canicula, „elevii noştri şi-au văzut de treaba lor, adică de instrucţie, că doar pentru asta au venit în Armată. Şi au făcut-o foarte bine. Treaba, adică instrucţia.

    Prima parte a evaluării, cea practică, a avut loc în Poligonul de Instrucţie Reşca. Instructorii şi examinatorii au căutat prin poligon pietrele crăpate de gerul din decembrie, atunci când au examinat, la frigul şi exigenţele de rigoare seria precedentă (Centenar Şarja de la Prunaru). Le-au găsit prin iarba uscată a unui relief selenar, însă topite de căldură.

     Astea toate însă nu au împiedicat desfăşurarea -după toate rigorile şi exigenţa unei “trebi bine făcute” care duce în mod sigur la performanţă, fapt constant cu care personalul Batalionului comandat de locotenent-colonelul Bumbac Marius este obişnuit- unei examinări în amănunt a tot ceea ce au învăţat în cele patru luni de instrucţie cei 208 de absolvenţi ai cursului.

    Astfel, asaltul cu grupa al poziţiilor inamice, acordarea primului ajutor, instrucţia la cercetare, la decontaminare, la trecerea prin raioane incendiate, minate, pregătirea armamentului greu şi tot ceea ce presupune etapa instruirii de specialitate a soldaţilor-profesionişti au fost examinate, punctuate şi…marcate ca reuşită deplină. Şi toate acestea pe o temperatură potrivită nu Câmpiei Romanaţilor (unde este situat Batalionul 1 Instrucţie “OLT” cu facilităţile sale privind instrucţia), ci zonei de la limita unui deşert african sau asiatic.

    În Poligonul automatizat Redea, unde au susţinut –pe acelaşi val de căldură şi acelaşi decor de câmpie arsă de căldură şi chinuită de secetă- proba de foc a evaluării, soldaţii profesionişti au fost la înăţimea cerinţelor unei evaluări a …lucrului bine ţintit: performanţa la instrucţia tragerii. Numărul mare de “trăgători de elită” sau “foarte bun” confirmă cele scrise.

   Vineri, 30 iunie, a fost totodată şi ultima zi a lunii lui cireşar dar şi ultima zi de instrucţie. La ultima ceremonie de ridicare a drapelului pe catargul unităţii a participat întregul personal al acesteia. Au fost prezentate aspecte generale ale vieţii militare din întreaga ţară, unele cu mare încărcătură emoţională dată de decesul, în misiune, al unor militari români (riscurile profesiei militare sunt prezente mereu în viaţa acestora, fapt neînţeles de mulţi snobi ai timpurilor de azi…) iar apoi a urmat ceremonia de premiere a celor evidenţiaţi şi de înmânare a diplomelor de absolvire a cursului.

   Apoi, pentru foştii cursanţi, defluirea spre case spre o binemeritată permisie ca apoi, peste câteva zile, în toate unităţile unde sunt repartizaţi să constituie acea forţă renăscută, călită în orice vreme, de la -10o Celsius şi până la +40o Celsius în poligoanele de instrucţie sau de tragere, prin tinereţea ei şi efortul depus de personalul Batalionului 1 Instrucţie “OLT”. Care, de săptămâna viitoare, începe pregătirea pentru noua serie ce va veni la timpul ei…

   A consemnat, preotul militar (lt-col) Iulian Toader, by Caracal.