• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

Raport la Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor al Batalionului 1 Instrucţie “OLT”: “Misiunile încredinţate îndeplinite în cele mai bune …auspicii sau candele, flori şi dar simbolic de sânge pentru Eroi“.
Marţi, 30/05/2017

Autor: Sg.maj.Volintiru CATALIN

          Raportăm:

         Sfârşitul unei primăveri pline de viaţă pentru personalul Batalionului 1 Instrucţie OLT (şi nu numai) ne dă prilejul unui bilanţ parţial al activităţii privind actuala serie de instrucţie numită “REFACEREA FORŢEI”.

          Astfel, toate obiectivele propuse au fost realizate la zi, în cele mai bune condiţii şi cu rezultate care ne dau preponderenţa certitudinii unui bilanţ final –de care ne apropiem- eminamente pozitiv. În acest asentiment misiunile privind instruirea, dar şi activităţile adiacente, care ţin şi ele de latura educaţiei militare, patriotice şi morale, au fost îndeplinite. Volumul mare de muncă nu a constituit –chiar dacă, insistent, parcă arată că îşi doreşte acest lucru- o piedică în finalizarea tuturor obiectivelor încredinţate sau propuse ale întregului personal al Batalionului.

          Sfârşitul acestei primăveri frumoase şi pline de verdeaţă şi flori (oare raiul pe pământ nu cumva este pe pământ românesc?) a coincis cu o mare sărbătoare pentru sufletul românesc: Înălţarea Domnului când se prăznuieşte şi Ziua Eroilor Neamului. Această mare sărbătoare creştină a însemnat pentru Batalionul 1 Instrucţie atât un prilej de împlinire a unei datorii morale faţă de înaintaşii noştri, o lecţie de educaţie patriotică dar şi un moment de compensare simbolică a jertfei Eroilor Neamului:  donarea de sânge de către militarii Batalionului chiar în ziua Înălţării Domnului.

         

  1. 1.      Lecţia de educaţie.

              Primul moment al activităţilor a fost participarea militarilor Batalionului la lucrările de întreţinere şi recondiţionare a operelor comemorative de război din Cimitirul Militar din Caracal. Astfel, pe lângă repararea însemnelor de căpătâi ale Eroilor de la Robăneşti care-şi dorm somnul de veci la Caracal, soldaţii au întreţinut şi înfrumuţesat monumentul din acest cimitir de onoare, dar au fost şi beneficiarii unei adevărate lecţii de istorie militară a poporului nostru: în pauzele de odihnă ei au aflat despre momentele bătăliilor în care au căzut eroii respective, au cunoscut date despre unii dintre ei şi au preluat mesajul pe care trebuie să-l ducă mai departe orice roman –acela de a respecta Eroii Neamului. În acest timp, Dumnezeu i-a binecuvântat cu o zi splendid, ca dar de muncă a lor.

 

  1. 2.      Candele şi flori pentru Eroi.

    Înălţarea Domnului a fost serbată prin un curriculum de activităţi.

           Astfel, o delegaţie –Preotul militar Iulian Toader, Plutonierul adjutnt principal Sorin Hoffer-Subofiţer de comandă al Batalionului, soldatul profesionist Rus Robert şi soldatul profesionist Drugan Cristina –ambii cursanţi, a participat, în localitatea Prunaru-Teleorman, la Sf.Liturghie şi apoi la ceremonia de comemorare a Eroilor Neamului care s-a desfăşurat în Cimitirul militar şi la Mausoleul unde sunt depuse osemintele Eroilor Regimentului 2 Roşiori şi ale altor Eroi căzuţi în apriga încleştare din ziua de 15 noiembrie 1916, cunoscută în istoria militară drept “Şarja de la Prunaru”.

           Ceremonia de la Prunaru s-a ţinut la ora cuvenită, pe o ploaie torenţială, prin care cerul parcă plângea şi el, la poruncă divină, pe cei care luaseră cununa martiriului pentru Ţară şi Neam dar şi ca binecuvântare de rod bogat pentru urmaşii lor care lucrează azi pământul lăsat moştenire. După citirea mesajului comandantului Batalionului 1 Instrucţie OLT -locotenent-colonel Marius Bumbac- către oficialităţile locale şi participanţii la ceremonie, a urmat alocuţiunea primarului localităţii Bujoreni, dl. Burcea Florentin –care a amintit şi despre frumoasa lucrare de cinstire a eroilor pe care domniile lor o fac periodic împreună cu unitatea noastră- apoi a urmat slujba de pomenire a Eroilor. Acum au fost date citirii, pe lângă numele cunoscute ale celor căzuţi în apriga bătălie şi eroii satului din Războiul de Independenţă precum şi ambele războaie mondiale (peste 300 de nume de eroi) şi numele a 250 de eroi români din Războiul de Întregire a Neamului, înaintate prin grija Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor în cadrul unui program ce cuprinde pomenirea în integrum a eroilor români din Războiul de Întregire a Neamului şi în locuri unde sunt monumente marcante ale istoriei româneşti din toată ţara. A urmat apoi depunerea de coroane, la Crucea comemorativă din Cimitirul Militar şi la Mausoleul –osuar, predica preotului şi -bucuria copiilor- punerea a unei candele şi flori pe fiecare cruce de erou. După acest moment, delegaţia a participat alături de oficialităţile şi clerul local la ceremonia de cinstire a eroilor din satul Bujoreni, aparţinând aceleiaşi comune teleormănene. Aici, din partea unităţii, a fost depusă o jerbă de flori. Să nu uităm că toate acestea au fost făcute pe o ploaie torenţială căreia i-au rezistat trainici cu toţii: oficialităţi, preoţi, militari, săteni, dascălii şi copii din şcolile comunei.

              La Caracal, o delegaţie a Batalionului şi două plutoane de soldaţi profesionişti care au constituit garda de onoare au participat la ceremonia organizată de autorităţile locale în Cimitirul Eroilor, care, prin efortul cursanţilor noştri, a artătat ca într-o zi de sărbătoare. Cerul a fost bland şi ploaia aducătoare de rod a venit după sfârşitul ceremoniei.

 

  1. 3.      Sânge -asemenea Eroilor- pentru cei în nevoi şi … pentru Eroi.        

             În cazarma Batalionului, toată ziua a fost activitate constantă. Cu o particularitate: un grup de 82 de donatori (atât a fost capacitatea maximă de recoltare de către echipa medicală într-o zi plină) din cadrul Batalionului au marcat simbolic jertfa eroilor prin donarea de sânge către Centrul de Transfuzii Craiova, care, prin grija doamnei Doctor Ana Cotan, medical unităţii şi a Plutonierului adjutant principal Marius Zanfir, asistentul şef al unităţii, au continuat iarăşi o lucrare obişnuită a unităţii noastre: aceea de a fi alături ce cei în nevoi medicale printr-un dar care este nepreţuit, sângele.            Comandantul unităţii, domnul locotenent-colonel Marius Bumbac a fost, ca deobicei, cel care “a dat tonul”: a fost primul donator trecut pe listă şi, totodată, primul care a luat loc pe fotoliul de “operaţie”. Astfel, tinerii cursanţi au abordat actul medical cu mai mult curaj şi nu a fost nimeni care să fi arătat cea mai mică urmă de teamă.

             Astfel dacă la ceremoniile din cimitirele de onoare au fost depuse candele şi flori pentru Eroi, militarii din cazarmă au dăruit –în mod simbolic- celor în nevoi, sânge. Aşa cum, atunci, când a fost nevoie, Eroii au dăruit sângele şi viaţa lor, întregii Ţări.

 

             După toate acestea, Batalionul 1 Instrucţie OLT îşi continuă neabătut misiunea. Pe care o va finaliza în mod sigur, cu foarte bune rezultate.

 

          A consemnat Preotul militar (lt-col) Iulian Toader.