• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

ONOR LA VETERAN!
Joi, 04/05/2017

Autor: Sg.maj.Volintiru CATALIN

După încheierea activităţilor din săptămâna de lucru 25 -28 aprilie, încărcată de evenimente, un moment de suflet pentru militarii (şi nu numai) români a fost şi aducerea aminte faptelor de arme şi cinstirea veteranilor de război ai ţării noastre.
Astfel, o delegaţie a Batalionului 1 Instrucţie “OLT” a vizitat pe domnul sergent (rtr) Olaru Marin din comuna Baldovineşti, participant la Războiul pentru Reântregire din 1941-1945, acum în vârstă de 98 ani.
Domnia sa, om cu inima încă tânără, a participat la ambele campanii, din Est şi din Vest. În prima campanile, cea din Est, a participat ca jandarm, avînd misiuni în Basarabia –teritoriu care reprezenta atunci o adevărată “placă turnantă” a serviciilor de spionaj inamice sau a sabotorilor acestuia aflaţi în spatele liniilor româneşti.
Din primăvara anului 1944, pentru a fi pe mai departe un luptător, aşa cum îi era firea (deşi ne-a mărturisit că nu a ucis vreun inamic pe parcursul întregului “front”) a cerut mutarea la o unitate a Armatei, de unde, dacă s-ar fi putut, să capete din când în cînd câte o permisie, lucru nevăzut pe toată durata războiului pentru jandarmi.
A fost încadrat apoi commandant de grupă cercetare la Regimentul 19 Infanterie Romanaţi din Caracal şi trimis la Centrul pentru Instruire al Infanteriei de la Făgăraş, pentru deprinderea cu armamentul modern de infanterie şi cu tactica de luptă a acesteia. De la Făgăraş, unde a fost prins de evenimentele actului de la 23 august, a fost trimis pe front imediat: Oarba de Mureş, Ungaria, Slovacia, unde a căzut prizonier. A evadat din lagăr în aprilie 1945 şi, cu peripeţii, a ajuns acasă. De unde a pornit altă poveste, cu iz roşu şi de grele încercări. Încercări pe care le-a biruit mereu, până acum şi de acum înainte.
Dumnezeu i-a dat, pe lângă încercările vieţii şi o familie frumoasă. Din păcate, azi se află pe lângă domnia sa doar doi băieţi, nepoţii şi strănepoţii, fata şi soţia trecând, pe rând, într-o lume mai bună. Acum însă, domnul sergent (în retragere) se prezintă mai departe ca un brav oştean, stejar care a biruit furtunile vremii, deşi acestea şi-au lăsat urme: un accident de circulaţie, provocat de o tânără vitezomană, l-a pus în postura de a se deplasa doar cu ajutorul bastoanelor. Pe lângă toate acestea, mai suferă –asemeni multor veteran- şi de indiferenţa cronică a autorităţilor locale. Mai este vizitat de militarii Batalionului 1 Instrucţie “OLT”, care nu-l uită şi care, în schimbul bineţei pe care i-o dau cu candoarea inereţii, primesc răsplată frumoase şi pilduitoare poveşti de război şi de viaţă.
Reprezentanţii Batalionului au înmânat Veteranului o diplomă de Onoare din partea Comendantului unităţii şi o plachetă din partea Asociaţiei Veteranilor şi Văduvelor de Război, precum şi tradiţionalul “baston de veteran”, care se alătură celorlalte dăruite anterior, semn că toţi cei care au trecut prin cazarma de pe strada W.Mărăcineanu, 25 din Caracal sunt mereu tineri şi în putere.
Consemnează Preotul Militar (lt-col) Iulian Toader