• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

Săptămâna Mare, flori de Florii şi daruri pentru copii
Vineri, 14/04/2017

Autor: Sg.maj.Volintiru CATALIN

Săptămâna dinaintea Sfintelor Paşti a însemnat pentru personalul şi cursanţii Batalionului 1 Instrucţie “OLT” raportarea la prezent a continuităţii vieţii de zi cu zi, cu particularitatea că aceasta a fost –cu toată multitudinea de activităţi curente- pusă şi în relaţie cu perioada din calendarul creştin pe care o parcurgem în aceste zile: ultima săptămână a Postului Mare.
Pe lângă activităţile curente şi ocazionale ale unităţii (şi acestea nu sunt deloc puţine), în această săptămână viaţa duhovnicească a oamenilor a fost pusă în prim-plan, aşa cum ştim noi românii, din moşi-strămoşi- că trebuie să fie. Astfel după slujba de Florii, o parte din cursanţi sau confesat –activitate continuată şi în zilele următoare, după-amiaza, la sfârşitul orelor de instrucţie- şi au mers pe calea urcuşului duhovnicesc dat de acest moment aparte al Săptămânii Patimilor Domnului Iisus Hristos. La Sf.Liturghie din Joia Mare le-a fost reamintit rostuirea (inceputul) şi rostul acestei slujiri (“liturghia” înseamnă “slujire”). Parte din cei care au fost prezenţi la săvârşirea Tainei ce ne reaminteşte de momentul Cinei de Taină sau cuminecat, la rându-le, cu Trupul şi Sângele Domnului, arătând că şi ei, tinerii soldaţi, fac parte din acest popor şi că-şi respectă şi poartă mai departe credinţa creştină aşa cum, de două mii de ani, acest popor creştin o mărturiseşte. O bună parte din cursanţi au ţinut şi postul alimentar, efort de admirat dat fiind solicitările ca care sunt condiţionaţi de viaţa militară şi perioada de instrucţie. Cu toate că mâncarea de post se spune că este mai “săracă”, nu este atât de consistentă ca cea cu carne, ouă sau lactate, aceasta nu a fost simţită dat fiind efortul personalului de la bucătărie (adevăraţi “master chefi”) care a ştiut mereu să gătească o minunată mâncare de post, demnă de un concurs cu un “chef” de cuhnie mănăstirească…
Şi după cum spune credinţa creştină, în aşteptarea Jertfei Domnului, sufletele noastre să fie deschise spre bunătate, şi tinerii cursanţi au continuat o frumoasă tradiţie a unităţii noastre: au dus daruri pentru copii copiilor nedăruiţi de soartă cu familii puternice şi care acum sunt asistaţi în Casele de tip Familial “Sfîntul Nicolae” din Caracal. Defapt acesta este un obicei bineîndătinat în viaţa Batalionului nostru. Obicei care este dinamizat de dragostea către copii care aşteaptă, cu dragoste la rându-le, vizitele noastre. Şi care copii sau adolescenţi promit că, atunci când vor fi mari, le va fi dragă uniforma militară pe care o vor îmbrăca.
Pentru această serie, iniţiativa acestei vizite au avut-o cursanţii Companiei 1 Instrucţie, condusă de dl. locotenent Ion Pănescu şi coordonaţi de aceiaşi oameni de suflet cum ar fi dl.plutonier –major Secu Constantin (mai sunt şi alţii, dar din modestia obişnuită care-i caracterizează şi-au dorit discreţia…). La acţiunea de suflet au participat, ca reprezentanţi ai personalului unităţii, comandantul acesteia, Locotenent-colonelul Marius Bumbac şi preotul militar Iulian Toader. Iar darurile primite de îngeraşi au fost răsplătite cu zâmbete frumoase de copii care sunt asemeni florilor: frumoşi. Şi de poezii pascale, pentru că ei, copii, sunt cei mai sinceri mărturisitori ai credinţei. Ba chiar au spus, tare şi hotărât, că vor merge, ei mici românaşi, la toate sljbele de la biserică, cum trebuie să o facă şi toţi oamenii mari.
Şi tot ei au spus că vor merge să ia lumină de Înviere, lumină de bine şi frumos, lumină de dragoste creştină, lumină la care au pus –pentru ei- un pic de bine şi militarii noştri.
Şi ne-au mai rugat ceva: să le primim vizita, peste ceva timp, să vadă şi ei ce fac soldaţii la instrucţie…ca să ştie, de mici, ce vor face şi ei când vor fi mari.
Pe lângă viaţa duhovnicească care a marcat trăirea în această săptămână, tinereţea şi-a cerut dreptul: au început activităţile sportive puse sub egida Cupei Forţelor Terestre şi marcate de dedicarea unui segment pentru Ziua Veteranilor, aceşti minunaţi “performeri” ai istoriei noastre, bunici pe care –cu bucurie- îi mai lasă Dumnezeu printre noi, până când, pe rând, vor fi chemaţi la …ordinul suprem.
A urmat, aşa cum am spus, plecarea în mult-aşteptata permisie, din care se vor întoarce purtând Lumina în suflet.
Lumină care să ne găsească pe noi toţi, în noaptea sfântă de Învierea Domnului şi în Săptămâna Luminată ce va urma cu mai multă credinţă în suflet.
Aşa ca să ne putem ura unii altora, cu dragoste în suflet şi cu trăire creştinească: Hristos a Înviat! Peste noi şi toată omenirea.

A consemnat Preotul militar (lt-col.) Iulian Toader, din Batalionul 1 Instrucţie “OLT, by Caracal.