• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

PRIMA ZI DE INSTRUCŢIE, PRIMA ZI DE CĂLIRE
Miercuri, 08/03/2017

Autor: Sg.maj Volintiru Cătălin

PRIMA ZI DE INSTRUCŢIE, PRIMA ZI DE CĂLIRE

 

                Pentru cursanţii de la Batalionul 1 Instrucţie „OLT”din Caracal, ziua de 6 martie are o însemnătate aparte: începe instrucţia! Adică acel proces elaborat de pregătire –pe toate planurile: fizică, militară, de specialitate, teoretică şi practică, legislativă, psihologică, morală şi patriotică- care îi va transforma din tineri “civili” necunoscători în ale milităriei în adevăraţi soldaţi profesionişti, puternici şi răbdători, bine pregătiţi şi gata oricând să răspundă prezent la toate încercările prin care vor trece în viaţa lor de slujire sub Drapelul Patriei. Adică perioada în care transpiraţia va curge pe chipurile lor, ochiul va deveni mai ager, corpurile se vor oţeli, mintea se va maturiza, ţinutele mozaic se vor uza, tălpile bocancilor se vor subţia de sutele de kilometrii adunaţi pe drumurile poligoanelor de instrucţie şi trageri. Frumoasă perioadă când este vorbită la trecut,grea de trăit la prezent, dar benefică: construieşte un caracter purâternic, numit soldatul profesionist al Armatei române. Care nu este doar un salariat obişnuit al bugetului de stat, ci un om cu responsabilităţi morale faţă de ţara sa, de semenii săi, de cei dragi şi de propria-i conştiinţă.

             Cei aproape 200 de băieţi şi fete, majoritatea cu vârste ce stau aproape lipite de cei 20 de ani (fără griji şi fără…bani, cum spune un frumos şlagăr de acum două decenii, data la care majoritatea lor erau plimbaţi prin dorinţele părinţilor de berze disciplinate asemeni soldaţilor), au asistat la o emoţionantă ceremonie de deschidere a seriei noi de instrucţie. A 27-a de când unitatea a primit această misiune, de instruire a militarilor infanterişti ai Armatei române. Şi a 22-a de când (la 1 ianuarie 2007) pregăteşte fără vreo pauză în activitate, soldaţi profesionişti…

            La ora cuvenită, frontul era încheiat, milităreşte şi frumos. Imaginea de cazarmă vie, ordonată şi în aşteptarea emoţiilor de primăvară a fost umbrită rapid de nori adunaţi în grabă pe cerul caracalean. Ce spun norii, or însemna belşug? a întrebat comandantul Batalionului, locotenent-colonel Marius Bumbac. Belşug sigur, vine prompt răspunsul preotului militar care scurtează atent cerul  la rându-i, încercând prin privirea dincolo de nori, să afle un răspuns cert de la Divinitate: anul va fi îmbelşugat sau nu? Sigur va fi, în activităţi şi în bune  rezultate, a fost acordul  unanim al tuturor celor prezenţi.

               Început cu uvertura primelor picături, cuvântul comandantului Batalionului 1 Instrucţie “OLT”, locotenent-colonel Marius Bumbac a fost mobilizator: rezultatele bune ale seriilor precedente de cursanţi obligă la aceleaşi standarde. Apoi  li s-a prezentat pentru prima dată Drapelul de luptă al unităţii în faţa căruia vor jura credinţă Patriei la vremea cuvenită, act moral de mare angajament personal. După aceasta, ploaia şi-a început –susţinut- recitalul: a turnat apă curată, voiniceşte, de primăvară. Peste toţi şi chiar peste binecuvântarea noului început de serie rostită de preotul militar.

                După acestea, au vorbit -pe rând şi prin dărnicia ploii- oficialităţile şi Comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă, colonelul dr. Bae Marian, caracalean de origine, care, în frumoase cuvinte, a adresat cursanţilor îndemnul spre o bună pregătire care va duce şi la rezultate sigure.

                După o scurtă pregătire pentru defilare, Batalionul a trecut, sprinten, la aceasta. Defilare impecabilă, a unor militari instruiţi temeinic, chiar din prima zi. Paşii siguri şi cadenţa calculată atent începând de azi vor da siguranţa examenului final de la sfârşitul perioadei de instrucţie. Reprezentanţii presei (civile şi militare) au avut ce imortaliza!

               Plecarea spre prima întânlire …cu poligonul de instrucţie a fost directă şi, milităreşte, cu cântec. Batalionul nu a trecut Carpaţii, de data aceasta, ci numai poarta cazarmei. Binenţeles, tot prin ploie, care, parcă nelăsându-se învinsă decât după întoarcerea lor după încheierea programului din poligon, a cernut bogăţie  de apă tot mai tare.

              Emoţiile primei zile de instrucţie, după raportul subunităţilor, curăţirea şi depunerea armamentului, au fost stinse de o masă caldă şi foarte bună. Apoi, soarele şi-a anunţat victoria asupra norilor. Nori aducători de ploaie, de ţinută udă, de bocanci garnisiţi cu glod, dar şi de bucuria unui început bun. Nimic nu a putut umbri voia bună a unei zile reuşite. Nici ploaia care a înmuitat  mozaicul şi bocancii, nici kilogramele bune ale materialelor de instrucţie, nici drumul noroios cu o lungime preciabilă până la poligonul de instrucţie. Nici ispita dormitorului cald, care-i va primi generos, mai spre seară…

            Noaptea ce a urmat, după încheierea programului de seară, a fost un sfetnic bun: fără nici un îndemn, toţi noii infanterişti au dormit…tun. Fără fasoane şi, credem, vise inutile.

            Dimineaţa, până ca soarele să-şi arate prima geană de lumină, a urmat o trezire demnă de “pension”  militar: deşteptarea cu programul ei de dimineaţă. Şi iarăşi forfotă: trezire voinicească, echipare sumară, înviorarea sub prima rază de lumină a zilei, toaleta de dimineaţa, aranjarea paturilor şi dormitoarelor (asta până la întoarcerea  din concediul prelungit al personalului de serviciu şi cameristelor…), scoterea armamentului, micul dejun mai mult decât generos (potrivit pentru efortul ce va urma…) şi cafeaua de dimineaţa (moft pentru generaţiile trecute de militari care şi-l permiteau rar, discret şi rapid). Raportul subunităţilor, ultimele verificări (atente şi corectoare) făcute de instructori, raportul de dimineaţă al Batalionului şi arborarea Drapelului naţional pe catargul din mijlocul platoului, pornirea –iar- cu cântec spre poligonul de instrucţie, zâmbete de dimineaţă spre ceilalţi camarazi şi spre soare…uitasem, azi, în a doua zi de instrucţie, soarele a binecuvântat cu lumina sa totul…

            Şi aşa a fost prima zi de instrucţie, primă zi de călire, prim pas spre …drumul către victorie care începe, pentru mulţi, la Batalionul 1 Instrucţie din Caracal.

                        A consemnat, preot  militar  Iulian TOADER