• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

MĂRŢIŞOR PENTRU “REFACEREA FORŢEI” LA BATALIONUL 1 INSTRUCŢIE „OLT” DIN CARACAL
Vineri, 03/03/2017

Autor: Sg.maj Volintiru Cătălin

     În zilele de 2 şi 3  Martie, la Batalionul 1 Instrucţie „OLT” din Caracal, buchetele de ghiocei au fost legate cu un şnur de mărţişor militar. Adică, culoarea alb-roşie a acestuia a avut nuanţe mozaic, de poligon şi cazarmă.

     În aceste zile, când Doamnele sunt felicitate de  Domni manieraţi, tinerii soldaţi profesionişti care constituie “Seria de instrucţie cu numărul 27-REFACEREA FORŢEI”, au primit un mărţişor inedit:

  • invitaţia (pe care au onorat-o)  la sedinţa de tragere demonstrativă,  şi
  • înmânarea armamentului, confirmare a încrederii în maturitatea lor.

    Pe 2 martie, pe un soare frumos ca o zi de primăvară, tinerii cursanţi au fost prezenţi în Poligonul automatizat Reşca, loc de confirmare a viitoarelor succese în pregătirea militară. După ce au luat, din fugă transportului mecanizat, cunoştinţă cu distanţa pe care, la plinirea vremii, o vor măsura personal cu pasul tineresc, au asistat la un adevărat recital de orchestră militară: şedinţa de tragere demonstrativă în care armamentul de infanterie, uşor şi greu, din dotarea armatei noastre, a intonat, în note grave sau înalte, în ritm de andante (mitraliera de pe TAB ŞI Aruncătoarele de grenade) sau alegro (puşca-mitralieră sau  mitraliera de companie), simfonia primăverii pe care, la rându-le o vor interpreta şi ei ca nişlte virtuoşi membrii ai orchestrei.

   Au observat, direct, rezultatele pe care instrumentele la care vor “cânta”: ţinte lovite precis, ziduri demolate, maşini de luptă cu blindaj străpuns…Şi au rămas impresionaţi de vacarmul …cu care se vor obişnui. Prezentarea profesionistă a şedinţei a fost la înălţimea menirii de formare a soldaţilor profesionişti.

   A doua zi, pe 3 martie, zi în care soarele nu a zâmbit ci a râs cu hohote de lumină şi căldură peste toată suflarea, cursanţii au luat cunoştinţă cu factorii de resort din cadrul Batalionului şi au primit, în cadru festiv, armamentul individual. Prima armă a fost înmânată –simbol al încrederii şi noii responsabilităţi- chiar de Comandantul Batalionului, locotenent-colonelul Bumbac Marius. Au urmat apoi celelalte înmânări de arme, tot de către Comandantul Batalionului, Şeful de Stat Major şi alţi şefi de module, Comandantul Companiei şi comandanţi de plutoane. Ca o adevărată ştafetă a responsabilităţii: dai mai departe dar nici tu nu abdici de la aceasta.

   Această din urmă activitate, ce precede “Festivitatea deschiderii Seriei de instrucţie”, arată că aceşti tineri, veniţi voluntar în marea familie a Armatei României, sunt demni de încrederea şi nădejdile Ţării.

   Doar sunt şi ei convinşi că victoriile toate, inclusiv cele personale ale noii vieţi pe care au început-o, aceea de soldat profesionist, încep de aici, de la Caracal.

 

A consemnat preotul militar Iulian Toader.