• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

RENAŞTEREA NATURII ŞI …REFACEREA FORŢEI.
Marţi, 28/02/2017

Autor: Sg.maj. Volintiru Catalin

RENAŞTEREA NATURII ŞI …REFACEREA FORŢEI.

Prezentarea în cadrul Batalionului  1 Instrucţie OLT” a cursanţilor

„Seriei a XXVII-a  REFACEREA FORŢEI –februarie-iunie 2017”

            Plecarea spre alte emisfere a unei ierni nu uşoare, dar trainice şi sănătoase (o devărată iarnă din poveştile de altădată, cu zăpezi mari şi  geruri care ne-au încercat aproape trei luni fără a ne da un pic de răgaz sau măcar o speranţă de soare cu dinţi) a lăsat natura să-şi vadă de treaba ei, aceasta pornind fără nici cel mai mic preget la ceea ce ştie ea mai bine: să renască.
În dimineaţa de 27 februarie, după câteva zile în care a bătut timid la uşile norilor, soarele a răsărit voiniceşte, înecând în lumină totul: câmpuri şi grădini, copaci amorţiţi încă şi vietăţi, străzi şi oameni, case, cvartale şi aşezări întregi, anunţând timpuri vesele ce vor să vină curând.
Tot în această frumoasă zi, de rămas bun a iernii, la poarta Batalionului 1 Instrucţie “OLT” din Caracal sau prezentat cu speranţe vii cursanţii noii serii de instrucţie februarie-iunie 2017.
Noua serie de cursanţi a fost numită de noi aşa, „Seria a XXVII-a  REFACEREA FORŢEI în amintirea renaşterii Regimentului 2 Roşiori care, în campania din toamna anului 1916, în luptele purtate avusese pierderi de aproape 2/3 din efective şi care a renăscut –ca şi întreaga armată română- asemenea păsării Phoenix din propria-i durere şi cenuşă, dând apoi, în aprigele bătălii din vara anului 1917 inamicului cotropitor replici decisive ce au dus la oprirea elanului ofensiv al acestuia şi salvarea a ceea ce ne mai rămăsese din teritoriul naţional.
Tinerii cursanţi au trecut pragul uşii de intrare în marea familie numită Armata României prin poarta deschisă  generos a Batalionului 1 Instrucţie “OLT”.  Aici îi vor pregăti instructori cu experienţă  de  câteva decenii  în  domeniu.  Aici vor cunoaşte cum este să devii din tânăr (încă adolescent), bărbat (tot tânăr, dar…mai altfel). Aici vor învăţa ce înseamnă să lucrezi în echipă, cum este să depinzi unul de celălalt, cum este să munceşti pentru reuşite comune şi să te bucuri de acestea şi tot aici vor pune mâna –prima dată în viaţă- pe arma încredinţată lor cu un scop nobil: apărarea patriei şi a valorilor sale.
Nu este uşoară pregătirea şi urmarea primilor paşi în viaţa militară. Şi nici însuşirea primelor noţiuni de educaţie militară, cu tot ce înseamnă aceasta: regulamente, disciplină, călire fizică şi psihică, întărirea moralului, întărire credinţei strămoşeşti şi a dragostei de ţară. Nu va fi uşoară nici instrucţia de front care va duce, inevitabil la frumuseţea ceremoniilor militare pe care le vor trăi la intensitatea maximă a emoţiilor: depunerea jurământului militar şi alte manifestări de cinstire a eroilor.  Nu vor fi uşoare marşurile (care vor fi din ce în ce mai lungi) şi nici şedinţele de tragere cu armamentul din dotare sau aruncarea grenadelor de mână.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu mângâierea sărbătorilor de Paști pe care le vor trece în această perioadă, cu bucuria depunerii jurământului în credinţa că vor izbândi tot ce le este de folos în noua viaţă pe care o încep acum, cea militară, vor trece toate, iar când vara ce va veni ne va fi binecuvântată cu rod bogat şi tinerii cursanţi (spunem tineri pentru că aşa sunt majoritatea, de vârste ce stau lipite de cei 20 de ani) vor pleca îmbogăţiţi cu noi cunoştinţe: cele nesesare slujirii militare a patriei.
Dar toate acestea vor fi depăşite, prin sprijinul instructorilor şi a personalului Batalionului. La sfârşitul perioadei de instrucţie (care va coincide cu centenarul pornirii spre frontul de la Mărăşeşti a Regimentului 2 Roşiori, ale cărui tradiţii de aproape 150 de ani le poartă neîntrerupt Batalionul 1 Instrucţie “OLT”), toţi  absolvenţii  -atunci- ai Cursului de Bază şi Cursului de Specialitate în arma Infanterie vor merge spre unităţile destinate ca nişte bravi luptători, pregătiţi pentru alte provocări ce le vor ieşi în cale.
Fără teamă şi viguros, asemenea ramurilor răsărite primăvara din trunchiul copacilor.
      Băieţi şi fete (adevărate urmaşe ale amazoanelor de la Istrul mitologic) vor învăţa, la Batalionul 1 Instrucţie “OLT”, că
                                                                              VICTORIA ÎNCEPE DE AICI!.