
Autor: Sg.maj.Volintiru Cătălin
COLINDE, EROI ŞI CERTIFICAREA LUPTĂTORILOR
În zilele de 22 şi 23 decembrie a.c. soldaţii cursanţi ai ”SERIEI DE INSTRUCŢIE AUGUST-DECEMBRIE 2016” au participat la trei activităţi de suflet care pun accent pe inima noastră de români: colindul care vesteşte Naşterea Domnului, comemorarea Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 şi pentru ei şi întreg personalul Batalionului, festivitatea de absolvire a Cursului pentru instrucţie de bază şi de specialitate, adică confirmarea ca luptător al Armatei României.
Grupul format din soldaţi profesionişti cursanţi coordonat de s.p. Ceru Marian (profesor de istorie şi religie la bază) a pornit din timp, din 12 decembrie, când au susţinut un frumos recital pe scena Cercului Militar din Caracal în cadrul festivalului de Colinde şi datini de Crăciun. Apoi au colindat celelalte unităţi din garnizoană ca, la final, „să adăste acasă” adică să revină în cazarma Batalionului, care le-a fost casă timp de patru luni.
Au venit colindătorii , “ cum veneau odată” şi ne-au cântat colinde frumoase, amintindu-ne de frumuseţea acestor zile în care ne pregătim de venirea Domnului. Astfel , cu aromă de “Galbenă gutuie” găsită în odaia bună a mamei sau bunicii de la ţară au răsunat colindele “La poartă la Ştefan-Vodă” aduse “Oaspeţi cu azur în gene” precum “un cor divin venit din cer senin” care au urat şi colindat pentru tot personalul Batalionului dar, mai ales pentru cei care, timp de patru luni, le-au fost alături: instructorii.
Acest moment frumos ne-a fost dăruit nouă, celor de azi, dar şi celor care acum 27 de ani deschideau cu sufletele lor porţile Cerului, adică Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 care au semnat cu viaţa lor dorinţa de libertate şi demnitate. Astfel că, tot în cursul aceleiaşi zi, corelată cu Concertul de colinde, a fost şi ceremonia de pomenire a Eroilor din Decembrie 1989. Aceasta, marcată prin serviciul militar şi religios desfăşurat la Troiţa-monument a sublocotenentului (p.m.) Dumitraşcu Dorin, căzut la datorie în acele zile, în misiunea de apărare a unităţii. Şi lui –iar prin el tuturor acelor Eroi care au rămas de-a pururi tineri, acolo unde sau dus, lângă Dumnezeu- i-au fost, pe lângă rugăciunea preotului şi a noastră, onorul militar dat de comandant şi coroana depusă cu inima strânsă aduse aceste colinde în dar. Dar de neuitare a noastră şi lecţie pentru tinerii cursanţi.
Dimineaţa zilei de 23 decembrie a marcat Festivitatea de absolvire a cursului. Aceasta a adunat iar pe toţi cursanţii care au primit, prin cuvinte calde, mulţumirile pe care Comandantul le-a adresat lor pentru toată activitetea depusă, pentru interesul acordat pregătirii militare, dar şi pentru faptul că atunci când le-a fost cerut ajutor umanitar prin donare de sânge, au răspuns imediat “prezent”.
În cadrul ceremoniei, cursanţii au primit … Certificatele de luptăror, adică diplomele de absolvire, cei merituoşi direct din mâna Comandantului –care i-a distins şi pe donatorii de sânge cu insigna de “Donator de sânge”, valoroasă prin mesajul pe care-l transmite: al jertfei de sine- iar ceilalţi din mâna comandanţilor de companii şi instructorilor.
Aşa au fost pregătiţi, evaluaţi şi premiaţi cursanţii Batalionului 1 Instrucţie "OLT"!