• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

EVALUARE LA...-11 GRADE CELSIUS!
Vineri, 23/12/2016

Autor: Sg.maj.Volintiru Cătălin

EVALUARE LA … -11O

 

        Dacă cineva ar fi întrebat cum se simte când afară sunt 11o Celius ar avea imediat un frison, ar strânge haina mai mult şi ţi-ar răspunde aproape involuntar “brrr, altceva nu ai de spus?”. Dar dacă l-ai întreba ceva despre celelalte  11o, dar cu minus de data aceasta, în mod sigur ţi-ai câştigat priviri reci.

         Ei iată că, în ziua de 21 decembrie a.c., pe o temperatură de -11o pe scara Celsius, când şi ceaiul din marmida-termos a dat repede semn de amorţire spre îngheţare, cursanţii „SERIEI DE INSTRUCŢIE  AUGUST-DECEMBRIE 2016”, din cadrul BATALIONULUI 1 INSTRUCŢIE OLT, au susţinut probele practice (instrucţie tactică) şi teoretice ale evaluării finale. Fără nici un fel de teamă de frig, de ceaţă sau de vântul ce sulfa dinspre răsărit, constant şi puternic, ca un preambul al crivăţului ce trebuie să apară şi el, nelipsit din spectacolul iernii.

        Dar până la acest spectacol, reprezentaţia au dat-o soldaţii profesionişti, cursanţii seriei evaluate. Pe scena îngheţată a poligonului Reşca, cu decor de ceaţă “a la glace” peste zăpada câmpului şi efecte speciale de vânt, comenzi ferme, întrebări şi probe practice (în special despre subiectul supravieţuirii şi purtării luptei în condiţii extreme … ca cele prezente), desfăşurări rapide, mişcări şi mai rapide, punerea aramentului greu în diferite poziţii, schimbate rapid, focuri de armă automate şi mitraliere ce au lovit mereu centrul tintit al evaluării finale. Şi pe care l-au atins, depăşind recordul de rezistenţă în asemenea condiţii grele cu reuşită la fel de bună ca în condiţii normale. Poate chiar mai bună, ca să fim sincere şi drepţi cu cei care au susţinut evaluarea.

        Astfel cursanţii Batalionului au arătat ce pot. Adică pot fi ”luptătorii” la fel de buni pe orice timp şi vreme, chiar dacă acestea gravitează în jurul temperaturilor ce coboară de la 11o. Cu minus, binenţeles. Că plusurile ce compensează toate aceste minisuri sunt arătate prin nivelul pregătirii atins, prin preocuparea şi profesionalismul instructorilor şi personalului Batalionului comandat de locotenent-colonelul Marius Bumbac şi prin dăruirea cursanţilor care au venit aici să pornească în viaţa militară şi să înveţe tainele acesteia.

        Chiar dacă lecţiile şi reprezentaţia finală sunt ţinute în decor hibernal - cu ceaţă şi temperatură de 11o sub zero – evaluarea finală şi-a atins scopul!