• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ
Luni, 19/12/2016

Autor: Sg.maj Volintiru Catalin

     În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Plutonierul adjutant Zanfir Marius, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Craiova.

     Activitatea (cu un grad aparte de dificultate, dat fiind importanţa ei dar şi măsurile de siguranţă medicală necesare), la care a răspuns un număr mare de militari şi de membri ai familiilor acestora (mulţi posesori de grupe rare de sânge, atât de util celor aflaţi în suferinţă şi nevoie), a avut loc sub egida “Sânge pentru Viaţă”, program naţional la care şi personalul Ministerului Apărării Naţionale a aderat cu credinţa lucrului de suflet bine îndeplinit. A fost o activitate deosebit de delicată, care a implicat din plin resursele organizaorice ale echipei medicale a Batalionului. Dar şi pe cele ale întregii unităţi, mobilizată ca de obicei, exemplar şi în această acţiune. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi efortul susţinut al tuturor, acţiunea a fost o reuşită bătălie câştigată în lupta pentru Viaţă.

     La îndemnul Doamnei Doctor Cotan Ana-Ileana şi a Comandantului Batalionului 1 Instrucţie “OLT” un număr de atât persoane din cadrul unităţii noastre dar şi din afara ei au răspuns prezent arătând astfel că nepreţuitul liant şi vector al vieţii tuturora poate fi dat şi la vreme de pace (chiar dacă nu este de dorit nici acum, acasta presupunând oameni în suferinţă) nu numai la război. Comandantul, personalul medical şi capelanul Batalionului, precum şi instructorii soldaţilor profesionişti, au dat tonul şi exemplul acestei acţiuni fiind printre primii donatori.  În cele trei acţiuni de donare din această perioadă (deşi donarea de sânge este o obişnuinţă constantă de câţiva ani a personalului Batalionului 1 Instruţie “OLT”) au răspuns prezent un număr de 268 donatori. De la care au fost colectati 138 litri de sânge, element preţios pe frontul medical al salvării Vieţii.

    Sângele donat a fost înaintat –prin grija Centrului de Transfuzii Craiova- către persoane care, datorită stării lor de sănătate precare, au mare nevoie de acesta acum. Bonurile alimentare, în baza acordului voluntar al majorităţii donatorilor, au fost donate unor persoane cu greutăţi materiale deosebite, familiei unui coleg decedat de curând sau veteranilor şi văduvelor de război din arealul Garnizoanei noastre.

     La sfârşitul acţiunii, Comandantul Batalionului, Locotenent-colonelul Bumbac Marius-Cătălin, a recompensat –la data de 14 decembrie a.c.- pe unii dintre donatori, acordându-le insigna “Donator de sânge”, ca apreciere la jertfa consimţită  (chiar în vreme de pace) dar şi la actul de caritate ulterior, de donare a bonurilor valorice persoanelor nevoiaşe sau Veteranilor de război, care, atunci, demult, în condiţii dramatice şi-au dat şi ei, foarte mulţi, sângele pentru Ţară şi Neam.

     Tot în cadrul ce a cuprins şi ceremonia de premiere a “salvatorilor de vieţi”-cum ne place să-i numim pe donatorii de sînge, a avut loc şi prima întânlire a personalului Batalionului 1 instrucţie “OLT” cu Comandantul Centrului pentru Instrucţie a Infanteriei şi Vânătorilor de Munte-Făgăraş, care a vizitat unitatea şi baza sa materială şi a verificat activitatea acesteia. În urma acestei vizite, Comandantul Centrului, dl.colonel dr. Ştefan Mihalcea a apreciat pozitiv întreaga activitate a Batalionlui şi profesionalismul personalului.

     Totodată, dl.colonel dr. Ştefan Mihalcea a remis domnului Locotenent-colonel Bumbac Marius-Cătălin, în numele Şefului Statului Major al Forţelor Terestre “EMBLEMA DE ONOARE A FORŢELOR TERESTRE” . Această înaltă distincţie a fost condferită în data de 1 Decembrie 2016, la Bucureşti, “pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor şi obţinerea de rezultate meritorii în procesul instruirii” de către Locotenent-colonelul Bumbac Marius-Cătălin.

     Conferirea distincţei pentru Comandantul Batalionului a constituit un moment de satisfacţie pentru întreg personalul Batalionului şi de mulţumire sufletească pentru domnia sa, recompensat astfel pentru cele peste două decenii de muncă sţinută în serviciul militar.

      Activitatea zilei –geroasă ca o zi de decembrie împlintă- a fost considerată a fi pozitivă, ca, dealtfel, întregul mers al Batalionului 1 Instrucţie “OLT”.

      Vom reveni.