• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

Mărţişor la … mărţişoare
Vineri, 02/03/2018

Autor: Pr.mil. Iulian Toader

     Pe mulţi contraofensiva iernii pornită la debutul primăverii calendaristice  i-a prins, ca deobicei, în controversă şi nepregătiţi.

     Dacă pentru unii ce aşteptau comod să treacă iarna  revenirea în forţă a acesteia a constituit o adevărată surpriză care le-a cam încurcat socotelile, acest lucru nu a fost valabil însă şi pentru militarii Batalionului 1 Instrucţie “OLT”. Nescoşi din tiparul lor comportamental şi neinfluenţaţi de te-miri ce idei novatoare (ca să traducem astfel în termeni elevaţi  tipica ambiţie oltenească) toţi militarii Batalionului, de la Comandant şi până la cel mai tânăr soldat cursant –profesionist sau voluntar- au pus mâna pe armele contra zăpezii şi au trecut tactic la înfrângerea efectelor acesteia.

     Rezultatul a fost cel scontat: strânsă de pe toate căile de acces şi de pe platoul unităţii, măturată chiar şi de pe alei,  zăpada stă resemnată în aşteptarea inevitabilului ce va veni odată cu creşterea reală a temparaturii…

     Singurii care au avut de suferit sunt …ghioceii din straturile de flori ce sunt peste tot în cazarma veche de 130 de ani. Acoperiţi de aproape 1 metru de zăpadă, stau cuminţi în aşteptarea unor vremuri mai bune, când –îndemnaţi de zâmbetul soarelui- vor putea suna clopoţelul venirii primăverii (astronomice, după  toate  aparenţele…).

    Martisor la...Martisoare 

    Pe 1 martie însă, 15 ghiocei şi alte flori (Doamnele ce trudesc alături de noi, în această unitate) s-au bucurat de venirea primăverii: au fost dăruite, simbolic, cu flori strânse delicat cu şnur alb-roşu, de Mărţişor aducător de victorie.

     Pentru cele 15 fete-cursant, surpriza a fost mai mare: venite de la orele de curs (binenţeles, echipate … după moda de iarnă cu complet de camuflaj alb), au fost surprinse de momentul festiv al dăruirii cu bucuria de primăvară, primind flori şi … mărţişoare. Legate cu şnur alb-roşu, cum era odinioară, culoarea unităţii  ce anul acesta împlineşte o frumoasă vârstă, de 149 de ani (alb-roşu, fanionul purtat de roşiorii Regimentului 2 …).

    Comandantul unităţii, locotenent-colonelul Marius-Cătălin Bumbac, comandantul companiei-instrucţie şi, binenţeles, grijulii tătuci-instructori alături de cursanţii-colegi au întâmpinat pe cele 15 ghiocei-soldaţi, festiv, cu flori şi … îmbărbătările de rigoare. Că or fi ele curajoase, dar mai trebuie şi îmbărbătate. Ca să vadă că, în Armata României, pe care ele au cunoscut-o prin venirea în această structură de instrucţie, femeile –camarade delicate dar ferme- sunt respectate şi îndrăgite.

    Astfel obrajilor îmbujoraţi de frig ai fetelor îmbrăcate în alb, li s-a adăugat  şnurul alb-roşu al mărţişorului.  Mărţişor la…mărţişoare. În décor glace de alb îngheţat şi roşu de speranţă.

 

   A consemnat (scurt şi pe..doi martie), preot  militar  Iulian TOADER.