• Festivitatea depunereii juramantului militar la Batalionul 1 Instrucţie OLT, angajament şi maturitate

                     În ziua de 6 mai 2017, începând cu orele 11.00, în faţa Monumentului Recunoştinţei din Piaţa Victoriei, în central municipiului Caracal, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către actuala serie de cursanţi, a XXII-a, denumită “REFACEREA FORŢEI”.

  • SÂNGE PENTRU VIAŢĂ. MULŢUMIRE ŞI BUCURIE SUFLETEASCĂ

         În perioada octombrie - decembrie a anului 2016 un număr mare din personalul militar şi civil al Batalionului 1 Instrucţie “OLT” şi soldaţii profesionişti care se instruiesc în cadrul Batalionului nostru precum şi un număr de cadre militare şi personal din cadrul unităţilor militare din Garnizoana Caracal, au participat la o acţiune de donare de sânge, activitate desfăşurată în cadrul Punctului de transfuzii organizat la Cabinetul medical şi Infirmeria Batalionului de către Doamna Doctor Ana-Ileana Cotan, medicul Batalionului şi garnizoanelor Caracal şi Deveselu şi asistentul-şef Pluto

You are here

Activităţi susţinute în forţă şi cu tenacitate: înstrucţie şi sprijinul camarazilor
Miercuri, 14/02/2018

Autor: Toader Iulian

                   Iarna cu capricii mediteraneene din care lipseşte doar briza caldă înlocuită cu tradiţionalul crivăţ, nu a constituit nicidecum un obstacol pentru cursanţii seriei a XXVIII-a “Forţă şi Tenacitate”, în care, pe lângă viitorii soldaţi profesionişti se instruiesc şi soldaţii rezervişti voluntari ai celei de-a doua serii de la introducerea acestui serviciu în organica Armatei României. Instruirea viitorilor soldaţi (profesionişti sau voluntari) ai ţării nu este o activitate lipsită de responsabilitate. După cum nu este o activitate desfăşurată doar pe linia unei stricte pregătiri profesionale (ai cărei absolvenţii să iasă doar maşini de luptat) şi…atât. Viitorii soldaţi ai Armatei României, pe lângă instruirea la standarde ridicate mai beneficiază şi de o altă pregătire: cea patriotică şi cetăţenească şi, de notat, cea umană. Astfel, activităţilor de instrucţie de specialitate care converg acestei perioade calendaristice, cursanţilor noştri le-a fost predată, cu participarea lor benevolă şi, mai ales implicarea lor cvasitotală, o lecţie de umanism: donare de sânge pentru camarazii şi semenii noştri aflaţi în suferninţă. Este o vorbă veche: sângele soldatului este preţuit la război, deşi este vărsat în mari cantităţi, alături de alte multe vieţi pierdute.  

                 Aşa ştie soldatul să-şi sprijine poporul la vreme de restrişte: dându-şi sângele şi, deseori, viaţa sau, în fericit caz, întegritatea corporală. Dar şi în ziua de azi, când Dumnezeu ne fereşte de nebunia războiului (asta însă nu face ca Soldatul să nu rămână vigilent în mod continuu şi să fie bine pregătit pentru …ce poate fi mai rău) acesta ştie cum să-şi sprijine poporul şi semenii: făptuieşte lucruri bune, se transformă în educator pentru cei mai tineri decât el, pune umărul –categoric şi decisiv- unde urgia naturii lasă dezastru, întăreşte încrederea şi respectul poporului în el însuşi (arătînd, prin ceremonii şi parade că nu suntem, totuşi, cum ar visa unii, un popor slab sau neapărat de propriile forţe) sau ajută, dăruindu-şi sângele, semenilor sau camarazilor aflaţi în suferinţă. Astfel şi la pace, sângele soldatului este dăruit şi vine în sprijinul poporului său. Dăruit cu bucuria păcii şi a lucrului bine făcut şi nu cu tristeţea războiului.

                   La cererea transmisă de Centrul de Transfuzii Sanguine de pe lângă Spitatul de Urgenţă Militar “Ştefan Odobleja” din Craiova –tot camarazi, chiat dacă în uniforme albe- au răspuns un număr de 49 de militari ai Batalionului 1 Instrucţie “OLT”, în frunte cu comandantul Batalionului, dl. Locotenent-colonel Marius Bumbac, cu comandantul Companiei Instrucţie cpt. Rareş Ţolea, cu comandantul companiei sprijin lt.Marius Bordencea, şi alte cadre din organica unităţii. Dat fiind condiţiile practice (timpul scurt -de numai o zi- de lucru, în condiţiile în care această activitate presupune o serie de proceduri care necesită un maxim de atenţie) a făcut ca ceilalţi voluntari la acest act caritativ să râmână în aştptare, urmând ca echipa Centrului de Transfuzii (al cărei efort, alături de personalul medical al Batalionului, d-na dr. Ana-Ileana Cotan –medicul şef, plt.adj.Marius Zanfir –asistentul şef, plt.maj Gabriel Roşianu –asistent şi cap.Nicu Oporan- sanitar, merită apreciat) să revină în mijlocul nostru.

              Astfel, pe lângă instruirea în forţă şi cu tenacitate, personalul Batalionului 1 Instrucţie “OLT”, în aceeaşi notă constantă, vine în sprijinul celor cu nevoi. Iar una din marile nevoi ale societăţii de azi, este aceea medicală, în special de sânge sănătos, sânge care nu poate fi fabricat prin sinteză chimică în laboratoare sau uzine…Mai degrabă în şcoala umanismului şi a dăruirii, din a cărei arie curriculară face parte şi activitatea Batalionului 1 Instrucţie „OLT”, cu întregul său personal, permanent sau cursanţi. Pr.mil. Iulian Toader